Wat Te Doen Bij Een Overval?

Je schrikt jezelf helemaal kapot. Je bent compleet verstijfd en je hartslag schiet omhoog. Ineens staat hij voor je. Een man met een bivakmuts en een pistool in zijn handen. Hij schreeuwt dat jij al het geld uit de kassa in een tas moet stoppen. Nog voordat het besef is gekomen, schreeuwt hij voor de tweede, derde én vierde keer dat je op moet schieten. Anders zullen er nare dingen gebeuren. Binnen twee minuten staat hij weer buiten. Jij en je collega’s zijn compleet van slag.

Weet jij hoe je moet handelen bij een overval? Wat je wel en vooral niet moet doen?

Hoe zou het zijn als je precies weet welke stappen je wel en niet moet ondernemen? Veel mensen die in de horeca werken hebben volgens mij geen idee wat ze zouden moeten doen in zulke situaties.

Toen ik stage liep in een hotel heb ik een overvaltraining gehad. Ook heb ik een keer gesproken met een agressietrainer en op internet is ook genoeg te vinden. Mijn belangrijkste bevindingen wil ik graag met je delen.

“Geen Geweld. Ik werk mee.”

Dat is de belangrijkste zin die jij en je collega’s uit het hoofd moeten leren. De veiligheid van jou en je collega’s is het belangrijkst. Geld is maar geld en met een beetje geluk is het nog verzekerd ook.

“Geen Geweld. Ik werk mee.”

Onthoud die zin. Schrijf hem ergens op in het pand. Deel hem maandelijks in de app. Houd je handen ook omhoog en in het zicht en werk volkomen mee. Vertel wat je gaat doen. Als de overvaller zegt: “Pak het geld en doe het in de tas.” Dat zeg jij: “Ik pak het geld en doe het in de tas. Geen geweld. Ik werk mee.”

Probeer ondertussen het signalement van de overvaller op te nemen. Let daarbij vooral op kleding die je niet makkelijk kunt verwisselen. Een jas kan de overvaller buiten meteen uitdoen of omwisselen, met schoenen is dit al lastiger. En welke kleur broek heeft de bijvoorbeeld overvaller aan?

Zodra de overvaller weg is, moet één iemand de leiding nemen om de volgende stappen te ondernemen:

#1 Alarmeer de politie

Dit doe jij niet zelf. Geef de opdracht aan een collega of, als je alleen bent, aan een gast.

#2 Iedereen houd zijn mond

De mensen zullen al gauw met elkaar willen praten over de gebeurtenis. Jij moet heel duidelijk maken dat iedereen zo snel mogelijk het signalement moet opschrijven. Deel viltjes of papier en pennen uit. Laat iedereen opschrijven wat ze gezien hebben. Of noteer het op je mobiel. Belangrijk is dat mensen niet gaan praten met elkaar vóórdat ze het opgeschreven hebben. Zo kunnen ze elkaar niet beïnvloeden.

#3 Maak de plek leeg waar de overvaller gestaan heeft

Verplaats alle gasten naar een plek waar de overvaller NIET gestaan heeft. De politie kan zo beter sporenonderzoek doen.

#4 Neem contact op met je werkgever of manager

Pas als al deze stappen ondernomen zijn, breng je de juiste personen op de hoogte van de situatie.

Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet ondernemen. Het meest cruciale uitgangspunt is altijd de veiligheid van jou, je collega’s en je gasten.

Bekijk ook de Gratis Training voor een uitgebreide video waarin nog meer tips aan de orde komen.

En, wat was de zin ook alweer? Die je uit je hoofd moet leren?